FAQ

Hieronder ziet u een overzicht van een aantal veelvoorkomende klachten. Uiteraard worden er nog veel meer klachten behandeld.

Staat uw klacht er niet tussen of heeft u vraag, neem dan gerust contact met ons op.

 

Hieronder vindt u enkele vragen en antwoorden

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een afspraak.

FAQ

Algemeen

Heb ik een verwijzing nodig voor podotherapie?

Nee, u heeft geen verwijzing nodig. Per 1 januari 2012 is podotherapie vrij toegankelijk en is een verwijzing van arts of specialist in principe niet meer nodig.

Wordt podotherapie vergoed?

Podotherapie wordt vergoedt vanuit de aanvullende verzekering. Per verzekeraar verschillen de vergoedingen. Kijk in het overzicht naar uw vergoedingen. https://www.podotherapie.nl/vergoedingenoverzicht/

Is Podotherapie de Dinkel aangesloten bij de NVvP?

Ja, podotherapie de Dinkel is lid van de NVvP en geregistreerd in het kwaliteitsregister paramedici

Wat neem ik mee bij mijn eerste bezoek?

U neemt een geldig legitimatiebewijs mee bij uw eerste bezoek. Tevens is het handig dat u een korte (sport)broek meeneemt voor een uitgebreide ganganalyse. Neem ook de schoenen mee waar u het meest op loopt.

Hoe kan ik het beste mijn zolen in de zomer dragen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om de zolen in de zomer ook te dragen. Dat kan door slippers op maat te laten maken, in deze slippers zit dan je eigen voetbed ingebouwd. Je kunt ook zolen op maat laten maken in bestaande slippers of sandalen.
Twijfel je wat voor jou de beste oplossing is, neem dan contact op.

Voet

Voorvoetklachten?

Pijn in de voorvoet kan ontstaan door een inklemming van de zenuw, mortonse neuralgie. Hierbij raakt de zenuw geïrriteerd waardoor er pijnklachten en doofheid/prikkeling in de tenen kan ontstaan.
Afhankelijk van de oorzaak van klacht bestaat behandeling uit een goed schoenadvies: de juiste breedte en een stevige loopzool. Daarnaast kan een zool een betere drukverdeling geven tussen de middenvoetsbeentjes waardoor de zenuw meer ruimte krijgt. Bent u benieuwd of podotherapie de Dinkel ook iets voor u kan betekenen? Neem dan contact op.

Onderbeen

Achillespeesklachten?

De achillespees is de verbinding tussen uw kuitspier en de aanhechting op uw hiel. Deze pees is de sterkste pees van uw lichaam, maar ook heel kwetsbaar. Wanneer u een blessure aan uw achillespees heeft, kan het zijn dat deze verdikt is en/of warm aanvoelt.
Door de spanning op de achillespees te verminderen zal de pijn minder worden. Dit kan door een podotherapeutische zool, goede (sport) schoenen en een goede opbouw van uw activiteiten. Vaak wordt er bij deze klachten ook een fysiotherapeut ingeschakeld. Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met podotherapie de Dinkel.

Shin splints (scheenbeenvlies ontsteking)?

Scheenbeenklachten komen veel voor bij sporters en wordt vaak veroorzaakt door o.a. een overbelasting. Vaak is de stand van de voet mede oorzaak voor het ontstaan van deze klachten. Ook is de manier van (hard)lopen van belang.
Naast een schoenadvies, compressiekousen en fysiotherapie, kunnen er podotherapeutische zolen gemaakt worden. Hiermee wordt het naar binnen kantelen van uw voet tegengegaan, waardoor de binnenzijde van het scheenbeen ontlast wordt. Benieuwd of podotherapie de Dinkel iets voor u kan betekenen? Bel ons of laat een bericht achter via de website.

Heup & Rug

Een beenlengteverschil of bekkenscheefstand?

Veel mensen hebben een verschil in beenlengte waardoor er een bekkenscheefstand ontstaat. Ook doordat een voet meer doorzakt dan de ander, kan een bekkenscheefstand ontstaan. Zolang er geen klachten zijn, dan hoeft u daar ook niets aan te doen. Wanneer er regelmatig rugklachten zijn, dan kunt u de stand van uw voeten en uw houding laten controleren en laten beoordelen of er behandelmogelijkheden zijn.

Heupartrose?

Artrose is een chronische aandoening die niet te genezen is. Bij artrose wordt het kraakbeen kwalitatief minder, waardoor het brokkelig en ongelijkmatig wordt. Dit geeft klachten in het gewricht.
Behandeling van uw klachten zal vooral bestaan uit behoud van activiteiten en pijnvermindering, artrose is immers niet te genezen. Door de stand van uw voeten te beïnvloeden middels podotherapeutische zolen, kunnen de pijnklachten verminderen en verdere achteruitgang vertragen. Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.

Huid & Nagels

Likdoorn?

Het kan zijn dat door druk en wrijving likdoorns ontstaan. Onder uw voet of tussen uw tenen. Afhankelijk van de locatie van deze likdoorns kan er een drukontlastende zool of orthese (teenstuk) wordt gemaakt. Vaak wordt geadviseerd om naast de drukverdelende therapie, om deze likdoorns (door een pedicure) te laten verwijderen. Podotherapie de Dinkel werkt met meerdere pedicures samen, zodat de communicatie via korte lijnen verloopt. Benieuwd of we iets voor u kunnen betekenen? Bel ons of laat een bericht achter via de site.

Ingegroeide teennagel?

Een ingegroeide teennagel is zeer pijnlijk. Hierbij groeit uw nagel in uw huid, dit kan gepaard gaan met ontstekingen. Ingegroeide nagels ontstaan door een afwijkende stand van de nagel, door stoten of verkeerd knippen van uw nagel. Behandeling kan bestaan uit een nagelbeugel, adviezen t.a.v. de voetverzorging (vaak in samenwerking met een pedicure), schoenadvies en/of drukvrij leggen van de pijnlijke nagelwal d.m.v vilt of een orthese. Neem contact met ons op als u vragen heeft of een afspraak wilt maken.

Kinderklachten

Mijn kind van 3 jaar heeft doorgezakte voeten. Moet daar wat aan gedaan worden?

Het doorzakken van voeten en enkels is tot ongeveer 7 a 8 jaar heel normaal. Behalve wanneer uw kind veel valt bij het rennen/lopen, helemaal niet wil lopen of snel moe wordt tijdens het lopen of pijnklachten heeft is het verstandig een afspraak met de podotherapeut te maken. Is dit niet het geval, dan hoeft er niet direct actie te worden ondernomen. De voeten zullen zich hoogstwaarschijnlijk uit zichzelf corrigeren.

Hielpijn bij kinderen (morbus Sever)?

Hielpijn bij kinderen (morbus Sever): Klaagt uw kind over een pijnlijke hiel tijdens of na belasting? Dan is de kans groot dat uw kind een morbus sever heeft. Hierbij is de groeischijf in de hiel geïrriteerd. Wanneer uw kind dan tijdens het lopen ook nog naar binnen kantelt dan worden deze klachten vaak nog versterkt, omdat de trekkracht op de achillespees vergroot wordt.

Behandeling bestaat uit het geven van schokdemping, het doorzakken van de voet tegengaan en een schoenadvies

Knieklachten?

Heeft uw kind een pijnlijke knie? Dan kan het zijn dat uw kind last heeft van een patellaire chondropathie, ofwel pijn aan het kraakbeen aan de achterzijde van de knieschijf. Dit wordt veroorzaakt door dat de knieschijf niet goed “spoort” door de groeve vanuit het bovenbeen naar het onderbeen, dit geeft pijnklachten. Dit wordt ook wel een “meiden-knie” genoemd, omdat deze vaker voorkomt bij meisjes dan bij jongens
De behandeling voor deze klachten is over het algemeen het doorzakken van de voet tegengaan en stabiliteit creëeren. Vaak wordt er geadviseerd om oefeningen te doen i.s.m. een fysiotherapeut om de bovenbeen spieren te versterken